”Beast from The East” ja arki pysähtyy Bradfordissakin

Torstai 1.3.2018

”Beast from The East” eli paha keli pysäyttää tällä hetkellä arjen ja lööppien mukaan lumitilanne on pahin kolmeenkymmeneen vuoteen. Sää oli edelleen ”poor”, college suljettu, eivätkä junat kulkeneet. Paikallinen host-opettaja Nick uhmasi kinoksia ja pyöräili 20km tapaamaan meitä museon kahvilaan. Tomaattikeitto ja sämpylä olivat meille muillekin lumimyrskyn keskellä piste i:n päälle.

“Beast from the East” sulki Bradfordin College-Universitynkin keskiviikosta perjantaihin

Saimme kahvilasta meille varatun tilan, missä Nick puhui kulttuurisesta kompetenssista. Ihmisten kanssa työskentelevien täytyy hallita kulttuurisidonnaisia asioita ja osata toimia kunnioittavasti kohtaamisissa. Joskus voi tuntua vaikealta ymmärtää joitakin piirteitä kulttuurissa, mutta tuomitseminen katkoisi kommunikaation. Esimerkiksi sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu kaikissa kulttuureissa, mutta suhteita luodessa ei voi yrittää opastaa toisia omille tavoilleen. Tärkeää on myös noudattaa ihan arkipäiväisiä rutiineja tapaamisissa ja tietää, mikä on sopivaa ja mikä sopimatonta.

Nuorten tilanne Bradfordissa on haastava. Kaupunki on yksi Iso-Britannian köyhimmistä. Huono-osaisuuden lisääntyminen lisää rikollisuutta. Britanniassa rikosoikeudellinen vastuu alkaa jo 10-vuotiaana ja luvut alaikäisten vankilatuomioista ovat päätähuimaavia. Rangaistuksia jaellaan ja tukea tai ohjausta ei ole juurikaan saatavilla. 90% vankilassa olevista nuorista kärsii mielenterveysongelmista ja jopa 60% vankilasta vapautuneista joutuu vankilakierteeseen. Resurssit auttaa nuoria ovat vähentyneet rajusti, oikeastaan romahtaneet, vaikka nuorten osuus väestöstä on kasvanut. Nick korosti etsivän työn tärkeyttä, mutta siihen tällä hetkellä kohdisteta resursseja. Rahoitusta annetaan lähinnä korjaavaan työhön ja ongelmat ehtivät kasvaa todella isoiksi ennen kuin apua saa. Varoittava esimerkki löytyy Britannian vankeusrangaistustilastoista.

Systeemin mukaan vähemmän vakavissa rikoksissa nuori voi välttää vankilaan menon aktiivisilla tapaamisella moniammatillisten tiimin kanssa (Youth Affending Team), joka koostuu viidestä eri ammattilaisesta, joita nuoren tulee tavata useita kertoja viikossa, esim. sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä ja nuorisotyöntekijä. Jos nuori kieltäytyy tapaamasta moniammatillisten tiimin työntekijöitä, hän voi käytännössä saada vankilatuomion rikoksesta, josta ei alun perin voinut joutua vankilaan. Nick myös kysyi meiltä sosiaalityön ja nuorisotyön eroa. Nuorisotyö antaa vaihtoehtoja ja tarjoaa apua nuoren omilla ehdoilla, sosiaalityössä on valtaa käyttää pakotteita.

Tiede- ja mediamuseo: Virtuaalitodellisuus VR ja Thresholds -näyttely

Science +Media Museumissa (Tiede- ja mediamuseo) saatiin mieletön tarjous toimia testiyleisönä seuraavana päivänä yleisölle avautuvaan näyttelyyn!

Thresholds-näyttely mahdollisti virtuaalisen aikamatkan vuoteen 1839, maailman ensimmäiseen valokuvanäyttelyyn.

Saimme kävellä digitaalisesti rakennetussa näyttelyhuoneessa, kuulla ja katsella näyttelyhuoneessa virtuaalilasien avulla.

Paikallinen media ja museon valokuvaaja halusivat ottaa meistä kuvia lehteen. Luckily, the Brave Finns didn’t stay at home!

To be continued….