Tuleva Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelija, vinkkejä uudelle opiskelijalle – uudella paikkakunnallasi

Yhteisöpedagogi (AMK) opiskelija Aila Akanyildiz kertoo ”Opiskelijan silmin” -blogisarjassamme vinkkejä uusille opiskelijoille. Helsingistä Jyväskylään muuttanut opiskelijamme tietää, että opiskelijahaku voi mietityttää monia ja herättää kysymyksiä myös muuttamisesta opintojen perässä uudelle paikkakunnalle. Aila kannusta kuitenkin uraunelmiin. Uuteen kotiin kotiutuu ja apua on aina saatavilla, kuten vaikkapa opiskelijatutoreiltamme.

Kesä 2019 toi minulle iloisen uutisen Helsinkiin. Minut oli valittu opiskelemaan Humanistiseen ammattikorkeakouluun Jyväskylän kampukselle yhteisöpedagogi (AMK) -koulutukseen. Edessä oli muutto uudelle paikkakunnalle.

Yhteisöpedagogin työkenttä on hyvin laaja ja monipuolinen. Lisätietoa koulutuksesta oppilaitoksen kotisivuilta: https://www.humak.fi/opiskelijaksi/yhteisopedagogi/.

Kuvassa Aila Akanyildiz (kuvaaja itselaukaisin) Tässä lähinnä idea antaa kirjoittajan kasvot lukijoille.
Aila Akanyildiz opiskelijahaalareissaan. Kuva: Aila Akanyildiz.

Kotiutuminen ja kohti omaa uraa

Ammattikorkeakoulu tarkoittaisi, että olisin askeleen lähempänä omaa uran luomistani.

Yhteisöpedagogin opintotarjonta monipuolisineen kursseineen sekä laajan työkentän mahdollisuuksilla innostivat minut tarttumaan opiskeluun pitkän ajan jälkeen.

Löysinkin itseni pian etsimässä vinkkejä ja kokemuksia uudelle paikkakunnalle muutosta keskusteluista, uutisista sekä blogeista.

Nyt haluaisinkin vuorostani jakaa mahdollisille uusille opiskelijoille hieman ajatuksiani.

Humakon tutorit ovat apuna opintojen alusta lähtien.
Humakon tutorit ovat apuna opintojen alusta lähtien. Opiskelijat Viola Vilhonen, Aila Akanyildiz sekä Jasmin Takkula viettävät aikaa opiskelijatapahtumassa haalarien innoittamana. Kuva: Viola Vilhonen.

Tuleva opiskelija, tässä sinulle viisi vinkkiä, kun edessä on opiskelu uudella paikkakunnalla

  1. Älä yritä ratkaista kaikkea kerralla.

Opiskelupaikan varmistuessa sinulla on monta asiaa hoidettavana, mutta fakta on se, että kerralla ne eivät järjesty.

Keskity hoitamaan asioita tärkeysjärjestyksessä.

Aloita hoitamaan hyvissä ajoin asunnon etsintä, mahdolliset tukihakemukset, opiskelijajäsenyydet jne. Sinun on helpompi saada opinnoistasi alusta asti irti kaikki, kun käytännön asiat ovat hoidossa ja pois tieltä.

  1. Hyödynnä sosiaalista mediaa asunnon etsinnässä.

Opiskelijana mahdollisimman edullinen asuntoratkaisu on tärkeää ja opiskelija-asuntoihin saattaa olla puolesta vuodesta vuoteen jonoa.

Muista hyödyntää etsinnässä asuntopalstat, tori, facebookissa toimivat kaupunkikohtaiset vuokra-asunnot ryhmät sekä verkostot. Soluasunnot ovat myös hyvä opiskeluajan asumisvaihtoehto ja jos ei muuta, niin hyvä väliratkaisu.

  1. Ota hyvissä ajoin asioista selvää ja kiinnity johonkin.

Opintojen alkuvaiheessa kaikki on uutta ja uuteen paikkakuntaan asettautuminen vie aikansa, mutta se tulee tapahtumaan.

Oman harrastuksen löytäminen voi esimerkiksi auttaa kiinnittymään uuteen kaupunkiin ja luomaan miellyttävää arkea. Korkeakoulut tarjoavat usein myös liikuntamahdollisuuden edulliseen hintaan.

  1. Ole aktiivinen.

Elämäntilanteestasi riippuen sinulla voi olla eri odotuksia opiskelujen rinnalla olevalle elämälle.

Jos kuitenkin tahdot olla mukana opiskelijayhteisössä ja tutustua opiskelutovereihisi, ole alussa mahdollisimman aktiivinen ja mukana yhteisissä tapahtumissa.

Alkuaikojen tutustumisella on iso merkitys, sillä todennäköisesti et ole ainoa joka on muuttanut uudelta paikkakunnalta ja monella on tarve uusille tuttavuuksille.

  1. Kysy rohkeasti.

Hyödynnä jo olemassa olevia opiskelulaitoksesi yhteyshenkilöitä mieltä askarruttavissa kysymyksissä liittyen uuteen paikkakuntaan, esimerkiksi opiskelijatutoreiden yhteystietoja.

Yhteystiedot saat ennen opintojesi alkua mm. uusien opiskelijoiden infosivustoltamme.

Onnea tuleviin opintoihisi!

Teksti: Aila Akanyildiz, Humanistinen ammattikorkeakoulu, yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija, Jyväskylän kampus, opiskelijatutor. Toim. Humak viestintä.

Hae Humakiin korkeakoulujen yhteishaussa www.opintopolku.fi.

Kaikki Humakin hakukohteet kevään 2020 yhteishaussa löydät täältä.