Oletko sinä tuunannut työtäsi?

työyhteisön-kehittämisen-blogi-nostokuva

Jaa, mietitkö mitä kummaa tuo toinen tarinoi, kun töissä kysyt kaverilta tuunaamisesta. Sehän kuulostaa siivoamiselta tai joltain muulta pikku puuhalta.

Työterveyslaitos kuvailee työn tuunaamista oman työn muokkaamista itselle mielekkäämmäksi niin että innovoidaan asioita ihan arkisesti, ravistellaan rutiineja ja ehkäpä toteutetaan unelmia nykyisessä työssä. 

Tuunaaja ottaa itse aktiivisen roolin tuunatessaan työtä, eikä esimiehen rooli työn kehittäjänä olekaan enää ensisijainen.

Milloin itse olet aktiivisesti ajattelut töitäsi? Tai suoritatko kaikki niin kuin ennenkin. Kyllähän se turvalliseltakin tuntuu, mutta mitenkäs sen työn imun ja innostuksen kanssa oikein mahtaa olla? Tai oletko muistanut opettaa tai opetella itsellesi uusia asioita?

Millaisissa asioissa työtä voisi tuunata?

Työtä tuunatessa ei ole tarkoitus muuttaa koko työtä, vaan muuttaa omaa näkökulmaa asioihin tai muokata työtehtävien osia.

Pitkä ura takana, kiinnostavat hommat mutta jokin kipinä puuttuu. Mistä löytyisi vielä uutta näkökulmaa hommiin?

Milloin viimeksi olet aktiivisesti miettinyt voisiko jonkin tehtävän tehdä toisin? Mitäs se viimevuoden kesäharjoittelija tästä sanoikaan?

Entäs jos kysytkin Tiinalta, josko voitaisiin tehdä tätä hommaa yhdessä?

Tai: harjoittelijan ihmetellessä voisiko tämän työn tehdä toisin, ei kukaan ottanut asiasta koppia. Voisiko asiaan palata ja pohtia uudestaan, jos asiassa olikin perää. Usein juuri taloon tulleilla voi olla erilaisia näkemyksiä miten arkisia työtehtäviä voisi tehdä toisinkin, tai he osaavat kyseenalaistaa prosesseja.

Kuva: Nine Töpfer / Unsplash.

Löytyisikö verkostosta tai ryhmästä jokin uusi tehtävä tai projekti, johon voisit osallistua?

No niin, pyydettiinhän minua viimevuonnakin mukaan siihen ryhmään, mutta en viitsinyt, kun se vie vaan aikaa.

Joillain työpaikoilla löytyy erilaisia lyhyempiä tai pidempiä tehtäväkiertoja. Jollei työpaikallasi ole tälläisiä kysy esimieheltäsi voitaisiinko sellaisia järjestää. Toisen töihin voisi tutustua myös lyhyemmillä ”varjostuskeikoilla” jollei muita mahdollisuuksia työpaikallasi ole.

Tai entäpä jos tekisit työt tänään ihan uudessa järjestyksessä?

Kokeile, jos aloitat aamun niillä pohtimista vaativilla tehtävillä ja luet sähköpostin vasta ennen lounasta.

Työtä voidaan tuunata myös silloin kun takana on työkykyyn liittyviä ongelmia tai sairaspoissaoloja. Silloin kyse on työn muokkaamisesta sellaiseksi, että työaikaa tai työtehtäviä sopeutetaan olosuhteisiin. Näitä työn muokkaamisen keinoja esimiehelläsi on varmasti käytössä, neuvoja löytyy työpaikan työsuojelusta vastaavilta ja työterveyshuollosta.

Työn tuunaamista on myös työn sopiva tauottaminen tai sopivat apuvälineet työnteon edistämiseksi.

Mieti taaksepäin, oletko pystynyt tuunaamaan töitäsi ja miten? Millaisia ideoita se synnytti sinussa tai millaisia tunteita? Saitko lisää virtaa ja ideoita? Entä oppimisen kannalta, opitko itse jotain uutta tai ehkäpä verkostoituessasi pääsit opettamaan toisiakin?

Oletko muistanut osallistua koulutustapahtumiin? Huomasitko miten uudet ideat lähti virtaamaan?

Minulle tuunaamisesta jää usein hyvin euforinen olo, leijun ilmassa ja koen että olen saanut siirrettyä Himalajan. No ehkä nyt ei ihan, mutta tärkeintä oli kuitenkin se tunne ja hymy suupielissä.

Pienillä asioilla voi olla suuri merkitys!

Teksti: Satu Sarkala.